2012. június 17., vasárnap

Táplálkozási tanácsok

Az edzésterv mellé nem árt ha adok néhány ötletet az étkezéshez még!
Én most leginkább az edzőnapokra gondolok majd, de ez megállja a helyét átlagos napokon is.
Nos, az étkezések közül ne hagyjuk ki soha a reggelit, ha rohanunk ha nem, azért egy pár falatra mindig van idő!
De azt most az elején jegyzem meg, hogy nem étrendet állítottam össze az felelősség teljesebb munka, tehát csak példákat adok egyenlőre!
Szerintem reggelire ideális lehet a müzli, de csak azok amik nincsenek tele cukorral, csokival egyéb finomságokkal, mint pl mézzel. Kevés mennyiségű gyümölcs is jó lehet, pl. alma , narancs, körte. Valamint reggelire kiváló a tojás bármilyen formája, de csak a fehérjére van szükségünk, ha több tojásból szeretnék valamit készíteni akkor is csak maximum 1 tojássárgáját teszek bele, hiszen nincs szükségünk a benne lévő zsírokra amik nem csak fogyókúra idején károsak, magas koleszterinszintet okoz. Ilyenkor jön mindig a kérdés, akkor mihez kezdjek a sárgájával? A válasz, akármilyen rosszul is hangzik: Dobd ki! (vagy tedd bele sütibe, de azt ne te edd meg :-D )
Tízórai étkezést is kell tartani, mert az előző posztokban volt róla szó, hogy nem elég a reggeli ebéd vacsora, sokszor kis mennyiséget kell étkezni! Ilyenkor jó pl. a hamlet, pulykamell sonkával, natur joghurt stb.
Két órával később is hasonlóképpen kell enni, kefir pl, korpás keksszel. csirkemell sonka paradicsommal. Nagyon jók a friss, nyers káposztasaláták, ( hozzáadott cukor és só nélkül! pl. ha sárgarépát is teszel hozzá sokkal édesebb lesz )
Ebédre jöhet hal brokkolival, Csirkemell zöldségkörettel, kevés barna rizzsel. Magasabb  fehérjetartalmú ételek közé tartozik a szója, a gomba vagy a szárazbab, sovány túró. ezeket lehet variálni, ételeket készíteni velük.
Ebéd után lassan közeledik a délutáni edzés.
Az edzés előtti étkezés nagyon fontos. Ez határozza meg a munkánk hatékonyságát az edzés során. Kb. két órával ezdés előtt kellene enni, de ez függ az anyagcsere gyorsaságától is. ezt ki kell próbálni és mindenkinek magának kitapasztalni. Ennél az étkezésnél mindenképpen fehérjére van szükség! itt már a szénhidrátokat hanyagolni kell! Itt lehet megint tojásfehérje, hal, csirkemell. stb
Edzés után szintén semmi másra nem lesz szüksége a szervezetnek csak fehérjére. Ilyenkor szoktuk segítségül hívni a táplálék kiegészítők világát, ami nem, nem illegális és még csak nem is károsak! Nagyon finom fehérjéket lehet kapni mindenféle ízben, amik segítségével nem kell megenni állandóan ezeket a nem túl finom ételeket, és pontosan azt a kalóriamennyiséget illetve fehérjemennyiséget visszük be amit mi szeretnénk. (ja és az ára is megfizethető! )Ezekről  később fogok még írni bővebben.
A következő étkezéshez  is választhatunk még valamiylen fehérhúst, a gond nálam ezzel csak az hogy ennyi húst egy nap nem tudok megenni így hát én javasolom azt a sok finom zöldséget amit már lehet kapni  bárhol, hisz itt a nyár. Szeritnem zöldségekből is rengeteg féle ételt lehet készíteni amik finomak ! Vagy itt választjuk  a joghurtokat, , sovány túrót paradicsommal, uborkával stb. ezek vacsorára szintén megfelelnek. Egy dolgot nem javasolnék a gyümölcsöket! mert estére nincs szükség  cukrokra! És bár nem írtam de egyértelmű hogy egész nap a folyadékbevitel is nagyon  fontos!  így a vége felé visszatérek arra, hogy ez nem étrend volt, nem kell ilyen sorrendben követni csak példákat hoztam fel, de pl egy-két szénhidrátforrást irtam a barna rizset és a müzlit, ez egy egészséges változatos étrendhez kevés lenne, hiszen nem csak húsokból és zöldségekből áll a világ, bár ezek  hihetetlenül fontosak a szervezet számára, de a szénhidrátokat sem szabad elhagynunk csak csökkentenünk és minőségibb szénhidrátokra cserélni. mint pl a fehér rizset barna rizsre! Ami azért is jó, mert barna rizsből lényegesebben kevesebbet kell megennünk és mégis telítettség érzetet biztosít, valamint rostokban gazdag, fontos aminosavakat tartalmaz. Valamint a vörös húsokat kell lecserélnünk fehér húsra, de ez sem azt jelenti hogy mindig csak csirkemell. Hanem sertés, marha helyett részesítsük előnyben a halakat, a szárnyasokat, leginkább a csirkét és a pulykát, de növényi eredetű étellel is helyettesithetünk húst pl. a szójával. Megmutatnám az én ebédemet pl. :

 

Ugye nem is olyan szörnyű ??:-)

A következő részben pedig még mindig az ételek lesznek terítéken, megosztanék veletek pár készítési eljárást aminek segítségével, változatos de egészséges ételek készíthetőek és diéta esetén is ehetünk pl.. főzelékeket!

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Látom, hogy nagyon új vagy a blogolás világában ( mellesleg én is:D),de már most úgy gondolom, hogy hasznos, amit csinálsz :) Végigolvastam az eddigi bejegyzéseket és sok okosat mondtál, éppen ezért is feliratkoztam hozzád:) További sok sikert és ha van kedved, nézd meg a blogomat: paintyourself.blogspot.hu

    VálaszTörlés
  2. Nekem is tetszik amiről írsz, és kíváncsi vagyok a kövi posztra, amiben leírsz pár elkészítést :)

    VálaszTörlés