2012. június 14., csütörtök

Egy-két fontos dolog

Ma arról szeretnék írni, hogy miért van az, hogy úgy gondoljuk mi mindent megtettünk és valami mégis  meghiúsíthatja a tervünket, a várva várt fogyás elmarad. Sokszor figyelmen kívül hagyják az emberek, rengeteg tévhit is kering róla, ezért tartom fontosnak hogy még az elején leírjak 1-2 dolgot!
A témakör az anyagcsere lesz, és egy idegen szó, de nagyon fontos lesz a  továbbiakban: A Glikémiás index!
A sikeres diéta csak akkor működik ha anyagcserénk soha nem lassul le, folyamatos működésben van. Ezért nem jók a drasztikus, gyors fogyást ígérő diéták. Hiszen az anyagcsere gyorsasága határozza meg, hogy milyen gyorsan égetjük a kalóriákat.
anyagcserét gyorsító ételek, italok:
Zöld tea : élénkít, vízhajtó hatással bír, hozzájárul a zsírégetéshez.
Brokkoli: Alacsony kalóriatartalmú zöldség, fontos kálcium és C vitamin forrás
Csípős paprika: a paprika csípős ízét a kapszaicin adja, amely csökkenti az étvágyat is.
Pulykahús, zsírszegény  joghurtok, zabpehely
Gyümölcsök közül pedig pl. a grapefruit: csökkenti az inzulin szintet.
Ha pedig nem élelmiszerekben gondolkodunk hanem mozgásban:
A már sokat említett súlyzós edzések és kardióedzések is nagyban gyorsítják az anyagcserénket.
Tehát összefoglalva a lényeget ha a fent említett ételeket részesíted előnyben, napi 4-5 alkalommal kis adagokban étkezel, súlyzós gyakorlatokat végzel, vagy kardiózol, beviszed a megfelelő mennyiségű vizet máris rengeteget tettél az egészségedért és a fogyásért vagy testsúlyod megőrzésért.

A glikémiás indexet ( továbbiakban GI )  azért szeretném megemlíteni, mert ez a szám mutatja meg, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát. egyértelműen nekünk azok a jók amelyek alacsony glikémiás indexűek. Mert ezek általában lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak amelyek telítettség érzetet biztosítanak. Röviden a lényege, hogy minél alacsonyabb az étel Glikémiás indexe annál kevesebb inzulint termel a szervezet, ami a zsírraktározásért felelős. egy pár példát megemlítenék:
 magas GI: szőlőcukor, méz (és még egyes diéták azt írják, hogy fogyasszunk sok mézet...! felejtsétek el! :-) ) fehér rizs, kenyér és persze az alkohol!!!
Közepes GI: kukorica, banán, cukrozatlan gyümölcslevek, kakaó
Alacsony GI: Csirkemell, joghurt, kefir, bab, lencse, paradicsom, paprika, brokkoli, káposzta, karfiol, uborka.

3 megjegyzés:

  1. SZia! Azt szeretném kérdezni, hogy a zöld teát hányszor és hogyan kell fogyasztani?
    Olvastam, hoyg napi 4-5 ször - ezt egyszerre is le lehet főzni vagy poharanként, hoyg friss legyen?
    Nem filteres, hanem szálas zöld teám van - az adakokkal sem vagyok tisztában mennyit kellene belerakni a vízbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Szerintem erre nincsenek szabályok, én régebben reggel ittam egy csészével, de lehet 3szor 4szer is inni akár, káros hatása nem lesz, mert az ismerőseim is napi 1-2 litert isznak. Én azért nem mert ennyit nem bírok meginni :-) Annyira kell odafigyelni, hogy este nem ajánlanám a fogyasztást, mert a zöld tea koffeintartalma később (a belekben) szívódik fel, ezért később jelentkezik a hatása és tovább tart,mint a kávénak pl. Nyugodtan lefőzheted egyszerre is a mennyiséget, bár én azt tapasztaltam hogy ha nem friss akkor nyálkásszerű anyag képződött a tetején és nem igazán volt gusztusom hozzá, ezért frissen főztem mindig. és még annyit tudnék mondani, hogy csak forrázni szabad, főzni nem, tehát 70c-80c fokos vízben kb.3 percig.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés